top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMariska de Blieck

Overgang

Ik kreeg heel veel reacties over mijn vraag welk onderwerp ik zou gaan bespreken. Ik was dan ook verrast over het aantal geïnteresseerden in de overgang.

Super leuk om hier wat meer in te duiken, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat ik spreek uit ervaring en zeker geen arts ben. 

 

ADEMALING

Het kan heel fijn zijn als je veel oefent met ademhalingstechnieken. Daardoor leer je altijd te blijven ademen. Natuurlijk heb je korte momenten dat jij je adem inhoudt bij bijvoorbeeld stress, fysieke /mentale pijn, kracht zetten en andere ongemakken.

Wanneer je  bijvoorbeeld een opvlieger krijgt, is het goed om rustig te blijven ademen (ja echt het gaat voorbij). Wapperen met je handen of gestrest raken, maakt het alleen maar vervelender. Je kunt iets uittrekken. Zorg dus altijd dat je laagjes aanhebt, want dan sta je niet ineens in je BH in de supermarkt. 

 

GA NAAR EEN ARTS

Wees niet bang om naar een arts te gaan. Ook artsen moeten nog veel leren over de overgang. Maar als je je klachten niet kenbaar maakt, hoe kunnen ze hier dan meer onderzoek naar doen? Er zijn tests die gynaecologen kunnen doen. HRT-therapie (hormoon replacement therapy) met bio-identieke hormonen (dit zijn niet-synthetische hormonen). Ook hierover kun je praten met je arts. Het is niet natuurlijk dat je heel veel last hebt van de overgangsklachten

 

ZOEK INFORMATIE

Je kunt rondvragen aan vrouwen in je omgeving. Je zult versteld staat hoeveel vrouwen er in de overgang zijn. Ervaringsdeskundigen hebben vaak goeie tips. Er zijn heel veel vrouwen tussen de 40 en 60 jaar (en ook vaak eerder) in de overgang. Het boek ‘de kunst van het mooi ouder worden’ van Isa Hoes en Medina Schuurman is ook een aanrader. Hier staan veel tips en ervaringen in waar je wat aan kunt hebben.    

 

 

SUPPLEMENTEN

Je kunt ook last krijgen van je gewrichten. Zelf heb ik veel gehad aan supplementen. Ik gebruik gewrichtformule van ‘all Natural‘ met kurkuma en gember. Het is niet zo dat ik totaal bevrijd ben van het opstaan als een oma, maar de pijn is wel een stuk minder. Er zijn ook andere supplementen die je kunt gebruiken tijdens de overgang die anderen helpen bij andere klachten als opvliegers.

 

 

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page